BSN uit het paspoort

Het BSN uit het Paspoort

BSN niet meer zichtbaar op het paspoort.
De angst voor het misbruik van het BSN is nu zo groot, dat de overheid heeft besloten om het BSN niet meer direct zichtbaar te laten zijn op het paspoort. Het BSN wordt verwijdert uit de Machinaal Leesbare Ruimte en ook meteen maar van de chip. Wat er niet op staat, kan niet worden misbruikt, lijkt het uitgangspunt te zijn. Daarmee wordt identiteitendiefstal zeer effectief tegengegaan. Althans, dat is de redenering.

Op deze redenering is echter ook kritiek te leveren. En die redenering wordt ten aanzien van het verwijderen van het BSN uit de paspoortchip, zoals verwacht, geleverd door een expert van Innovalor. Zoals hij in één zin zegt: "voor de privacy is dat beter, maar de kans op identiteitsdiefstal wordt ermee juist groter".

Ten aanzien van het verwijderen van het BSN van de chip kan ik niet anders dan het met de expert eens zijn.

Maar los daarvan bestaat er nog wel een ander probleem. Wat kost dat geintje wel niet? Alle paspoorten aanpassen, waarbij de aanpassing niet eens het beoogde doel bereikt. De maatschappelijke kosten van deze politieke misvatting over de waarde van het BSN lopen echt wel de spuigaten uit...