Unhappy flow DigiD

DigiD. Een hoofdpijndossier.

Laten we eens wat meer hoofdpijn creëren.
We weten allemaal hoe je een DigiD kunt aanvragen: Surf naar DigiD.nl en kies voor Aanvragen, dat wordt hier keurig uitgelegd:
Aanvraag

En dat werkt soepel, want:
Binnen 3 werkdagen ontvangt u een brief thuis met een activeringscode

Wat nu als een onverlaat met jouw BSN een DigiD aanvraagt?
Geen zorg, want Logius (dat is de overheidsinstantie die DigiD beheert) vraagt je bij aanmelding niet om je adresgegevens, maar Logius stuurt de brief met activeringscode naar het adres dat hoort bij dat BSN. Dus iemand kan niet zomaar met jouw BSN een DigiD aanvragen, nou ja, dat kan wel, maar dan krijg jij de brief thuisgestuurd.

Totdat diezelfde onverlaat een DigiD met jouw BSN aanvraagt, maar dan van tevoren al bij PostNL een adreswijziging heeft doorgegeven. De onverlaat zorgt er dan voor dat ie bij PostNL aangeeft dat het oude adres moet worden vervangen door een nieuw adres. Daarvoor moet dan wel een servicefee aan PostNL worden betaald, maar die kan de onverlaat later vast wel gecompenseerd krijgen...
Wat gebeurt er vervolgens: Logus stuurt de brief met activeringscode keurig naar het adres dat bij jouw BSN hoort. Maar dan gebeurt de grote omwisseltruc: PostNL verstuurt die brief dan niet naar het adres dat bij het BSN hoort, dus niet naar jouw adres, maar naar het adres dat de onverlaat heeft opgegeven. Die heeft nu jouw DigiD (heeft ie immers zelf aangevraagd) en de brief met de activeringscode komt vanzelf in zijn eigen brievenbus.

Hypothetisch? Nee.
Hoe kan dit? Aangetekend versturen is blijkbaar te duur voor de overheid. Maar ook: een adreswijziging kan zonder authenticatie, zonder bewijs van rechtmatige wijziging. En dat is al eeuwen zo.
Wat betekent dit? De onverlaat kan keurig de Bulgarenfraude opnieuw uitvoeren, kan keurig, met zijn DigiD dat is gekoppeld aan jouw BSN subsidies en toeslagen aanvragen en kan misschien zelfs, met hetzelfde gemak, jouw bankpasje als gestolen aanmelden en een nieuw pasje op jouw omgewisselde adres toegezonden krijgen en vervolgens de servicefee van postNL vergoed krijgen.
Bestaat dit dan nu pas? Nee.


Wat moet er anders:
Laat de activeringsbrief aangetekend versturen.
Is dat te duur? Vraag je af wat de Bulgarenfraude heeft gekost. Wat de toeslagenaffaire heeft gekost.
Nee, dan is een aangetekende brief peanuts.

Of alternatief: Laat de activeringsbrief maken en ophalen bij het gemeentehuis.